piątek, 24 czerwca 2016

Tradycyjne japońskie słodycze

Tradycyjne japońskie słodycze

W Kraju Kwitnącej Wiśni, wszyscy uwielbiają tradycyjne przysmaki. Nazywają się one wagashi! Wytworzone z samych naturalnych składników takich jak czerwona fasola, orzeszki, ryż, owoce. Do ich wyrobu nie stosuje się ani mleka ani olei roślinnych. Najpopularniejsze słodycze: 

  • Yokan - Galaretka o zielonym kolorze. Jest wytwarzana z pasy zielonej fasoli, cukru oraz żelu agarowego. Niekiedy używa się także zielonej herbaty matcha. 
  • Mochi - Kluski z mąki ryżowej, niekiedy z samego ryżu. Wewnątrz najczęściej jest słodka fasola lub truskawki, spotkać można czekoladę czy też inne wymyślne przysmaki takie jak najróżniejsze owoce czy też zieloną herbatę . Niekiedy do samego ciasta zostaje dodawana matcha. 

  • Uirō - Słodkie ciasto, które jest wykonane z mąki ryżowej i cukru. Przyrządza się je na parze. Niekiedy dodaje się fasolę Azuki, truskawki lub zieloną herbatę matcha... Czasem się "szaleje" i dodaje ekstrakty kwiatu wiśni czy też innych przepysznych owoców.
    • Dango - chyba najbardziej nam znane, kulki z mochiko. Podawane są zazwyczaj do zielonej herbaty. Są "czyste" czyli białe bez dodatków, ale też można do nich dodać zieloną herbatę czy też inne wyciągi, np z owoców, lecz także niekiedy dodaje się do nich kwiat wiśni czy też owoc śliwy.
     

    1 komentarz: