Tradycyjne japońskie słodycze
W Kraju Kwitnącej Wiśni, wszyscy uwielbiają tradycyjne przysmaki. Nazywają się one wagashi! Wytworzone z samych naturalnych składników takich jak czerwona fasola, orzeszki, ryż, owoce. Do ich wyrobu nie stosuje się ani mleka ani olei roślinnych. Najpopularniejsze słodycze:
- Yokan - Galaretka o zielonym kolorze. Jest wytwarzana z pasy zielonej fasoli, cukru oraz żelu agarowego. Niekiedy używa się także zielonej herbaty matcha.
- Mochi - Kluski z mąki ryżowej, niekiedy z samego ryżu. Wewnątrz najczęściej jest słodka fasola lub truskawki, spotkać można czekoladę czy też inne wymyślne przysmaki takie jak najróżniejsze owoce czy też zieloną herbatę . Niekiedy do samego ciasta zostaje dodawana matcha.
- Dango - chyba najbardziej nam znane, kulki z mochiko. Podawane są zazwyczaj do zielonej herbaty. Są "czyste" czyli białe bez dodatków, ale też można do nich dodać zieloną herbatę czy też inne wyciągi, np z owoców, lecz także niekiedy dodaje się do nich kwiat wiśni czy też owoc śliwy.
~<3 Wyglądają słodko :D
OdpowiedzUsuń