Mochi
Mochi to kluski, które są spożywane najczęściej na początku roku. Nie oznacza to, że w Japonii nie można ich ciągle nabywać. W sprzedaży są cały czas, tak samo jak i w restauracjach/knajpach, można je zakupić kiedy tylko najdzie nas na to ochota. Są zrobione z mąki ryżowej - lub samego ryżu, niekiedy są wypełnione nadzieniem ze słodkiej fasoli(O niej też będzie artykuł, w końcu to podstawowy składnik Japońskich słodkości~!) lub truskawek. Znajdziemy także mochi o smaku zielonej herbaty~! Ceremonia, podczas której przygotowuje się mochi nosi nazwę mochitsuki.
~Jest to jeden z ulubionych smakołyków Japończyków.~
takie kluseczki możemy sami sobie zamówić na wielu stronach internetowych -tu jest jedna z wielu, która od razu przyszła mi na myśl- <3 ~! Może nie będą takie same jak prosto z Kraju Kwitnącej Wiśni lecz jednak będzie to nasz kawałek Japonii.
Da radę takie robić w domku? c:
OdpowiedzUsuńUm... wydaje mi się, że nie.. CHYBA, ŻE MASZ SKŁADNIKI c: Ale zawsze... zawsze można zrobić kluski śląskie XD
UsuńMoże zrobisz dla mnie kluski?
OdpowiedzUsuńZjem je z Tobą z przyjemnością.
A gdy zrzucisz swoje "łuski"
Zrewanżuję się miłością.
Zauważyłam literówkę - w czwartej linijce powinno być "knajpach". Poza tym dobry wpis (jak zwykle zresztą) :3
OdpowiedzUsuńPoprawione~! Dziękuję, że mnie o tym powiadomiłaś ^^
Usuń